Vejledning i sammenhæng

Da Matilde mødte kokke- og tjenerskolen

Matilde fortæller om sine oplevelser med Unge i praksis, smarte hacks og et nyt syn på det med uddannelse

Forventningerne var ikke høje, da Matilde fra Vemmelev skole mellem Slagelse og Korsør i september 2020 fik at vide, at hun i fem dage skulle på en rejse ud i arbejdslivet på den lokale Kokke- og tjenerskole ZBC.

Matilde var skeptisk. Hun havde ønsket at komme i praktik i en børnehave. Matilde anede ikke, hvad der ventede hende. Selvom hun kender Slagelse, havde hun aldrig set eller tænkt over Kokke- og tjenerskolens eksistens.

Hør mathilde fortælle om sine oplevelser.

Professionalisme og fællesskab

Matilde blev noget overrasket, da hun på ZBC træder ind i en helt ny og top professionel verden. Skolen råder over flere storkøkkener, hvor alt udstyr er professionelt og tilgængeligt. ’Lærerne havde styr på det de lavede’, fortæller hun, de underviste i særlige teknikker og smarte hacks. Matilde griner:

Jeg har ikke presset ét fed hvidløg med presser, siden jeg var i praktik

Et af de smarte hacks Matilde tog med sig var nemlig, at hvidløg skal hakkes, efterfølgende drysses med salt og til sidst presses med kniv.

Overraskelsen var ikke mindre, da hun allerede på dag to blev tilbudt en plads på skolens talenthold. Matilde blev spottet af intet mindre end en kokkelandsholdstræner, der foreslog underviseren på talentholdet at invitere hende med på holdet.

Matilde havde med sin makker, Tobias, lavet denne vegetarret, som slog benene væk under underviserne.

’Vi havde sat barren højt, men vi vidste ikke hvor højt og hvor meget anerkendelse, vi ville få. Jeg lærte, at jeg nok kunne mere end jeg havde troet’, fortæller Matilde.

De sidste tre dage rykkede Matilde og hendes gruppe i praktik i skolens kantine, hvor de hjalp med at lave maden til skolens faste elever. Det var en stor oplevelse at indgå i et professionelt team og et nyt fællesskab.

Under forløbet på Kokke- og tjenerskolen, mødte Matilde en masse unge fra andre skoler i kommunen, der ligeledes deltog i projektet. Sammenholdet i løbet af ugen var rigtig godt og hun skriver stadig med de andre piger på holdet.

Nye overvejelser om uddannelse

Før forløbet på Kokke- og tjenerskolen, havde Matilde næsten ingen og primært abstrakte forestillinger om uddannelse. Forløbet har givet hende et mere konkret afsæt til at se sig selv i en uddannelsesmæssig sammenhæng.

Matilde er meget kreativ i sin fritid og har nu fået testet sin kreativitet af i en professionel kontekst, fået troen på, at hun faktisk kan en masse, og at der er flere muligheder åbne. Hun kender til forskellige uddannelser på skolen. Hun har reflekteret over, hvor hendes kompetencer kan komme bedst i spil, og hun er bevidst om hvilke ulemper der kan være, ved eksempelvis kokkefaget.

Inden forløbet med Unge i praksis, havde Matilde en plan om efter 9.
klasse at tage et år på en efterskole, hvor hun kunne dyrke sin
interesse for springgymnastik. Nu har hun i stedet valgt en efterskole,
hvor hun får mulighed for at prøve sine kreative evner yderligere af og
arbejde med gastronomi og design.

Uanset hvad Matilde en dag ender med at uddanne sig som, har hun lært en vigtig lektie:

Man skal give sig selv lov til at nyde at prøve noget nyt. Det betaler sig at være nysgerrig. Man kan faktisk blive klogere på sig selv.

Fakta om forløbet i Slagelse og hacks til andre unge, der skal i gang med forløbet

Unge i praksis Slagelse foregår på den måde, at de unge er to dage i introduktion på en erhvervsuddannelse og efterfølgende tre dage i praktik. Introduktionen på erhvervsuddannelsen og praktikken er inden for samme branche. Andre unge har eksempelvis været i introduktion på handelsuddannelserne og efterfølgende i praktik i en butik eller på Landbrugs- og gartnerskolen kombineret med praktik som anlægsgartner.

De unge er ikke af sted klassevis, men i mindre grupper af fx tre fra hver klasse, der grupperes med små grupper fra parallelklassen eller fra andre skoler i kommunen.

Matilde blev spurgt, om hun havde et hack til andre unge, der skal ud på en lignende rejse ud i arbejdsliv. ’Kast dig ud i det’, lyder det spontant fra Matilde. ’Giv det en chance og nogle gange må man sluge nogle kameler’.

Matilde lagde sin egen skepsis til side og fik en spændende og anderledes uge, hvor hun blev klogere både på sig selv og på det med uddannelse.